Brolaug

Billede fra 1960'erne før badebroen blev opført

Badebroens historie

Badebroens historie

Badebroens "fødsel" sker den, 28. april 1980, hvor Trundholms kommunal-bestyrelse ansøger Ministeriet for Offenlige Arbejder (Trafikministeriet) om tilladelse til at etablere en badebro.  Tilladelsen bliver givet 27. oktober 1980. 

3 år efter ansøger GF Nyrup Bugt den, 12. juli 1983 om tilladelse til etablering af badebro sammen med 6 andre grundejerforeninger.  Ministeriet for Offentlige Arbejder giver tilladelse til broen 5. marts 1984 via Trundholm Kommune.

Ansøgningen var forelagt:

- Kystinspektoratet

- Farvandsdirektoratet

- Fredningsstyrelsen

- Industriministeriet

- Fiskeriinspektøren

- Vestsjællands Amtskommune

- Trundholm Kommune

Badebroen i Nyrup Bugt blev så etableret i 1984 og Trundholm Kommune var positivt indstillet og betalte for anskaffelsen.  Det var dengang.  I dag vil Odsherred Kommune ikke deltage i driften af badebroer, og forståeligt nok, for der er mange af dem på strandstrækningen i Odsherred Kommune. 

At badebroen overhovedet var mulig at få placeret der, hvor den ligger i dag skyldes, at gårdejer Laura Smidth solgte strandgrunden på 5 tdr. land til dengang Højby Kommune, og at Laura Smidth tidligere havde givet naboparcelgrunden på ligeledes 5 tdr. land, som gave til Højby Kommune.  I alt 10 tdr. land, som Fredningsnævnet i Holbæk Amtsrådskreds 11. januar 1965 besluttede, at pågældende areal fredes på baggrund af væsentlig betydning for befolkningens friluftsliv.

Det var de sidste arealer ved stranden op til offentlig vej, og det skulle gøre tilgængeligt for almenheden.

Der blev dannet et Brolaug, som skulle stå for drift og vedligeholdelse af badebroen, herunder opsætning og nedtagning hvert år.

Det har mange frivillige gjort i rigtig mange år, og Doris Nellemann Stilhoff var formand for Nyrup Bugt Brolaug fra 1985 og frem til 2010.  I dag er Marit Dahl, GF Nyrup Bugt, formand for Brolauget.

"Badebroen" havde 25 års jubilæum i 2009.  Den nuværende badebro er etableret på baggrund af et samarbejde mellem 7 grundejerforeninger i Nyrup Bugt, og den er fra 2006.  Den hedder Espergærde broen fra leverandøren NBC Marine.

I år 2006 blev den gamle badebro kasseret og en ny og tidssvarende badebro blev etableret.  Badebroen kostede 123.000,- kr, og pengene blev skaffet ved ekstraordinære bidrag fra medlemmer af 7 grundejerforeninger i Nyrup Bugt samt bidrag fra Danske Bank (kr. 12.000) og Tips og Lotto (kr. 10.000).

De 8 grundejerforeninger er:  Fuglebakken, Nyrup Bugt, Nyrup Udlodder, Skippergården, Skippervej af 1978, Strandvang II, Sønderdalen, Vinkelgårdvej samt nogle enkelte parcel ejere uden for nævnte grundejerforeninger.

Driften i dag sker ved, at medlemmerne fra de grundejerforeninger, som indgår i Nyrup Bugt Brolaug årligt bidrager med kr. 100,- pr. parcel., og for det beløb bliver badebroen sat op medio april og nedtaget igen ultimo september af leverandøren NBC Marine.  Herved bliver badebroen så også vedligeholdt til gavn og glæde for os alle.

I 2019 oprettede Brolauget MobilePay og derved kunne alle som havde lyst give et bidrag til badebroens drift.  Vi er taknemmelige for disse bidrag.

Nyrup Bugt Brolaug

Maj 2022

Nyeste kommentarer

23.06 | 14:53

Hej Leif. Bålet tændes kl.:2100 Mvh. Orla Jensen Bålets Venner

22.06 | 18:30

Hvornår tænders sankt hans bålet

03.06 | 21:57

Sandbroens opsætning er i år umuliggjort p.g.a. usædvanlig stor a...

03.06 | 12:15

Hej. Trappen ligger oppe på broen, og sandbroen ligger i en bunke. Hvad e...